Ruwvoer: meer dan een basis

Gepubliceerd op 24 februari 2022 om 20:15

Ruwvoer, wat is dat eigenlijk?

Onder ruwvoer verstaat men in het algemeen houdbare producten die speciaal voor veevoerdoeleinden geteeld zijn en die geen of enkel eenvoudige bewerkingen hebben ondergaan. Het drogestofgehalte (ds) ligt doorgaans hoger dan bij natte bijproducten.

Dat is de verwoording van Wikipedia, concreet voor paarden heb je drie hoofdproducten: Gras, Hooi, Stro. Daarbij kunnen we het hooi nog onderverdelen in: droog hooi, voordrooghooi, kuilhooi en kuilgras. Voedingstechnisch onderscheiden we de soorten hooi aan de hand van droge stof, maar dat werkt niet praktisch, dus ik heb een eigen manier van onderverdelen:

  • Droog hooi: geen plastiek verpakking. (5-7 dagen gedroogd op het land voor het gebaald wordt)
  • Voordrooghooi: droog hooi verpakt in plastiek om beter te bewaren. (5-7 dagen gedroogd op het land voor het gewikkeld wordt)
  • Kuilhooi: Nat hooi verpakt in plastiek om beter te bewaren (3-5 dagen gedroogd op het land voor het gewikkeld wordt)
  • Kuilgras: Gras verpakt in plastiek om beter te bewaren. (1-3 dagen gedroogd op het land voor het gewikkeld wordt)

Laten we eerlijk zijn, de 2 laatste zijn gemaakt voor herkauwers: koeien en ander vee dat meerdere magen heeft.

Voordrooghooi heeft veel praktische voordelen, het is namelijk makkelijk te stapelen en bewaren, je hebt geen schuur nodig. Daarbovenop zit er vaak veel minder stof in voordrooghooi, wat een enorm voordeel kan zijn bij stofgevoelige paarden.

Maar er is ook een enorm nadeel aan het verpakken van hooi, het droogproces veranderd. Hierover volgt later nog een uitgebreidere blog, maar de conclusie is dat voordrooghooi de maag kan verzuren en de darmflora kan veranderen. 

 

Maar deze blog gaat over het belang van ruwvoer: ruwvoer is de basis van het rantsoen, maar ook de extra in het rantsoen.

Laat me dat even verklaren: paarden in de vrije natuur eten vooral gras, takken, blaadjes, ... Af en toe nemen ze een besje of graantje van een plant, maar het grootste deel is ruwvoer. Dit moeten we willen nabootsen, paarden zullen van zichzelf vers gras als basis zien, maar ook als lekker extraatje. 

Daarom willen we in het paardenrantsoen de paarden de kans geven om genoeg gras binnen te krijgen, of dit nu via hooi of vers gras is, er moet altijd genoeg zijn voor het paard.

Krachtvoer, balancers en snoepjes komen bovenop het ruwvoer. 

 

Maar ruwvoer is meer dan gras, er bestaan dingen zoals lucerne, timothee, stro, takken, ... 
Geef je paard variatie in het ruwvoer, geef je paard de kans om lekker veel vezels binnen te krijgen. Een paardendarm is gemaakt om vezels te verteren, geef ze die kans.

 

Heb je geen idee welke vezels je moet voeren, of waar je ze moet vinden? Neem dan contact met me op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.