Ruwvoer in hooinetten?

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 12:00

Op de foto bijgevoegde foto zie je een prachtig paard, maar als je even verder kijkt zie je 2 hooinetten. Als je dan nog met meer detail de foto bekijkt zit er een gigantisch verschil in de hooinetten.

Waarom wil ik het daar nu even over hebben? Overal krijgen we naar onze kop gesmeten dat paarden 24/7 ruwvoer nodig hebben (dat het iets genuanceerder is, wil ik later nog wel uitleggen), maar we willen ook niet dat onze paarden tonnetje rond worden, dus we steken het hooi in netten, want dan eten ze trager, en verspillen ze minder hooi. (Fail, als je de foto bekijkt).

Op de foto staat een hooinet met hele grote mazen (grote gaten), en eentje met hele kleine mazen (kleine gaten). En dat is heel bewust gedaan. Want we willen niet dat onze paarden zich 24/7 volstampen met hooi, zoveel hooi kan de gemiddelde mens niet betalen, en obesitas is ook bij paarden een ziekte. 

Wat hier op de foto getoond wordt is een hooinet met grote mazen dat gevuld wordt en waar de paarden even van kunnen schrokken (en ja, dat doen de meeste paarden). En daarnaast hangt het hooinet met de kleine mazen. Bij de kleine mazen moeten de paarden veel meer moeite doen om aan het hooi te kunnen.

Nadat de paarden zich tegoed hebben gedaan een het eerste net met de grote mazen, nemen de paarden wel even een pauze, even drinken, spelen, kroelen, van de zon genieten, rusten, ... En dan komen ze af en toe een hapje nemen uit het 2de hooinet met de kleine mazen. 

Waarom is dit nu zo belangrijk en waarom wordt daar zo op gehamerd dat paarden nooit langer dan 6 uur (ook over dit getal is discussie) zonder ruwvoer moeten zitten? Paarden hebben een ander verteringssysteem dan mensen. Bij mensen wordt maagsap aangemaakt van zodra je begint te eten, bij het kauwen komt er speeksel vrij en dat neutraliseert het zure maagsap. Paarden daarentegen hebben een continue productie van zuur maagsap, ook als er niet gegeten wordt. Dit overtollig maagsap kan maagzweren veroorzaken. Maakzweren zijn pijnlijk, moeilijk te genezen en dierenartsen zijn duurder dan hooi. 

Dus laten we die maagzweren voorkomen door paarden continu kleine beetjes ruwvoer te geven. Dit kan op een weiland, maar er is te weinig grond en teveel beton om alle paarden genoeg weiland te geven, dus om het halfuur een beetje hooi geven is ideaal (ook 's nachts). Maar praktisch is dat niet haalbaar. Dit is dus op te lossen met hooinetten in paddocks of in stallen. 

Waarom zou je dan niet alleen hooinetten met kleine mazen geven ? Omdat paarden daar gefrustreerd van kunnen worden, frustratie geeft stress en stress geeft een hogere productie van maagsap, net hetgeen we proberen tegen te gaan met hooinetten.

Dus geef je paard af en toe de kans om eens echt te schranzen van het hooi/gras, want iedereen krijgt een happy mentale boost van vreetbuien (paarden kunnen namelijk geen weegschalen lezen), en geef daarbovenop de rantsoenering die ervoor zorgt dat ze de hele dag kleine beetjes eten en hun maag bezig houden.

Wil je geen gedoe met netten kan je ook met bakken werken, een 'schransbak' met lekker rijk hooi, en een traag-eet bak met droog graszaadhooi of hooi gemengd met stro, want ook stro is in kleine hoeveelheden eetbaar en een goede maagvulling. Uiteraard kan experimenteren met andere soorten ruwvoer ook, zowel in netten, bakken als gewoon op de grond.

Hoe zit het met ruwvoer en training? Train nooit een paard op een lege maag, want dan gaat het maagsap opspatten en heb je weer kans op maagzweren, idealiter zet je je paard voor de training aan wat ruwvoer. Ik los dit persoonlijk op door tijdens het opzadelen wat hooi te geven. Ik zadel niet op op een mooie propere poetsplaats, maar gewoon in de stal met een hooinet voor de neus. Dan wordt de maag rustig gevuld, maar niet te vol, want ook als mens weet je dat na een schransmaaltijd gaan sporten niet goed doet.

Ik ben ook enorm fan in variatie in voerhoudingen, de 'passieve fysio'. Van nature eten paarden het meeste gewoon gras van de grond, deze houding moet ook in een paddock nagebootst kunnen worden. Hooi gewoon op de grond of in een bak geeft die lage eethouding.
Voor een hooinet moet een paard al sneller zijn of haar hoofd kantelen, deze beweging is goed voor een korte tijd, maar 24/7 in deze houding staan geeft spierpijn en andere problemen. Rechthoekige hooinetten kunnen aan 2 punten vastgemaakt worden waardoor paarden weeral een andere houding moeten aannemen, ook hier is een voordeel aan, maar ook weer niet 24/7 in diezelfde houding. 

 

Conclusie

Variatie is voor ruwvoer de oplossing, variatie in type ruwvoer, variatie in types hooinetten/bakken/... Variaties in typen hooi en indien mogelijk variatie in typen gras.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.