Te dik?

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 17:00

Mijn eigen merrie, Black Beauty, is uiteraard weer te dik. 

 

Dit is een wederkerend fenomeen, om de paar jaar is er ineens een periode dat mijn 'ik ben graag rond en gezond' paard ineens moddervet is. 

 

En ik heb het niet over: het is zomer geweest, dus lekker gras en iets te rond... 
Nee, ze is echt plots veel te zwaar. Hoe ik haar gewicht opvolg zullen jullie later meer over horen.

 

En qua voeding is er niets veranderd, nog steeds kwaliteitsvol maar niet te rijk hooi, nog steeds dezelfde balancer. Nog steeds af en toe een koekje of wortel, maar niets overdreven. Nog steeds soms op het gras, maar niet te vaak.

 

En plots: slechte hoeven, dikke volle buik, snel stijf, ...

 

Maar dan moet ik eerlijk zijn naar mijzelf en mijn paard toe, er is wel iets veranderd: training. Of eerder het gebrek aan training.
Wegens familiale omstandigheden heeft mijn paard het hele voorjaar en de volle zomer niets gedaan, de periode waar ze het meeste gras eet, heeft ze ook niet bewogen. De periode waar paarden in de natuur leuk gaan spelen, veel afstanden afleggen omdat het kan, zoeken naar schaduw en drinken, die periode heeft mijn paard alleen van het hooi naar het drinken en terug gestapt. Ook de periode waar merries veulens krijgen en die veulens energie opslokken, heeft mijn merrie alleen af en toe hengstig gestaan, maar geen hengst in de buurt dus daar ook geen energie kwijt geraakt.

 

En dan mag je als staleigenaar nog de meest fantastische paddock paradise hebben (grote dank aan mijn staleigenaar). 'Ik ben graag rond en gezond' paarden zoals deze merrie, hebben dan toch echt beweging nodig. Die hebben echt een uitdaging nodig om hun eetverslaving mee af te wisselen.

 

Dus, een grote schop tegen mijn eigen billen, merrie terug aan het werk.

Maar uiteraard kan ik nu niet ineens vol zware trainingen gaan doen, want ten eerste: IK HEB GEEN CONDITIE, en ten tweede, ook mijn merrie heeft geen conditie.

Dus de eerste stap naar conditie: Samen Wandelen.

Paard aan een touwtje naast mij en stappen maar, buiten, op verschillende ondergronden, in een vlot stap tempo. Dit is geen tijd voor snackwandelingen, dit is tijd voor conditie stappen. 

 

Ik bespaar jullie een foto van deze "ik ben niet in conditie" merrie, want die foto's wil ik opsparen voor een before/after foto. En eerlijk, ik ben er niet trots op dat ik het zover heb laten komen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.